Smart21 BUCURESTI Ministrul Sănătăţii: 500 de copii din 3.440 diagnosticați cu diabet zaharat, pot primi sisteme de monitorizare

Ministrul Sănătăţii: 500 de copii din 3.440 diagnosticați cu diabet zaharat, pot primi sisteme de monitorizareMinistrul Sănătății, Sorina Pintea, precizează că în românia există peste 800.000 de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat, 3440 dintre aceștia fiind copii. În acest an, au fost alocate fonduri, doar pentru 500 de copii diagnosticați cu această boală. Aceștia vor primi sisteme de monitorizare a glicemiei şi pompe de insulină, însă nu au fost depuse multe dosare.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea în cadrul unei conferințe de presă de joi, a spus următoarele: “Numărul de persoane care suferă de diabet este foarte mare, 823.000 la nivelul ţării, care sunt trataţi în cadrul programului naţional de diabet. Incidenţa diabetului este foarte mare la nivelul României, 12,4% din nivelul populaţiei României. (…) În rândurile copiilor se constată o creştere a incidenţei diabetului. Astăzi avem în monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip 1. Aceste date au impus necesitatea unei măsuri urgente. În primul rând pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor cu diabet”.

Sorina Pintea a mai spus că: “Începând cu 1 octombrie 2018 prin HG 737 programul naţional de diabet a fost reorganizat în două subprograme, respectiv subprogramul de diabet zaharat tip I şi subprogramul de diabet zaharat tip II şi alte tipuri de diabet zaharat. Am creat cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet zaharat tip I. Este vorba de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că printre beneficiarii aceste dispozitive vor fi şi copiii”,

Cei 500 de copii diagnosticaâi cu diabet zaharat, vor primi sisteme de monitorizare a glicemiei și pompe cu insulină în cadrul unui Program lansat la 1 octombrie.

Ministrul Pintea a mai spus: “Din punctul meu de vedere important este că s-a pornit, sunt definite centrele regionale, deja s-au alocat bani pentru achiziţie. (…) Sumele pentru anul viitor vor fi alocate pentru toţi copiii, pentru cei 3.440 aflaţi în evidenţă. Important este ca acei pacienţi să facă solicitări, să se facă aceste dosare. Noi am spus că alocăm anul acesta bani pentru 500 (n.r. – copiii), este nevoie de alocarea banilor pentru a putea permite începerea programului de achiziţie, dar am citit solicitările”.

Pentru a beneficia gratuit de acest Program, este nevoie de întocmirea unui dosar, de medicul diabetolog, care are în vedere criteriile medicale din cadrul programului.

Sorina Pintea a explicat următoarele: “Documentele sunt transmise Casei de Asigurări în Sănătate cu care centrul respectiv se află în relaţie contractuală, Casa de Asigurări în Sănătate centralizează dosarele primite şi le transmite Comisiei de Evaluare a Centrului Metodologic Regional, care spuneam că sunt aceste 11 centre care trebuie să primească dosarele. Comisia de Evaluare din Centrul metodologic verifică respectarea criteriilor de eligibilitate, dar de regulă nu le mai verifică pentru că se trimit nişte grile care se bifează, apoi emit o decizie în baza căreia se realizează includerea în program. (…) Lucrurile nu sunt atât de importante, principalul să se facă toţi paşii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *