Smart21 BUCURESTI Înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor intolerante la gluten

Înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor intolerante la gluten



Înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor cu intoleranţă la gluten, a fost propusă de mai mulţi parlamentari din Senat, printr-un proiect legislativ care prevede şi obligaţia ca spitalele, grădiniţele şi şcolile, să asigure porţii de mâncare fără gluten.

Proiectul de lege prevede următoarele: „Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive şi produsele cosmetice vor vonţine, conform cu fişele de produs şi auditurile interne realizate, una din informaţii: Conţine gluten; Conţine urme de gluten; Produs într-o unitate care procesează alimente care conţin gluten; Nu conţine gluten. Toate unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar vor asigura copiilor cu intoleranţă la gluten, dovedită prin adeverinţă medicacă de la medicul specialist, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul. Porţiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate şi din ingrediente inscripţionate „fără gluten”.

Intoleranța sau alergia la gluten este o sensibilitate la gluten, o substanță găsită în alimentele de bază cum ar fi grâul și orzul. Glutenul oferă elasticitate aluatului și, de asemenea, ajută la creșterea lui. Tulburările majore legate de sensibilitatea la gluten includ boala celiacă  și sensibilitatea la gluten non-celiacă. Afecțiunile legate de gluten cresc în întreaga lume.

Simptomele legate de sensibilitatea la gluten variază foarte mult. Simptomele în copilărie includ eșecul de dezvoltare, întârzierea dezvoltării, distensia abdominală și, uneori, malnutriția severă. Dincolo de copilărie, alergia la gluten se poate manifesta ca probleme gastrointestinale cum ar fi diaree, constipație, stomatită, balonare, erupție și alte simptome precum oboseală, dureri articulare, dispepsie, anemie, scădere în greutate și depresie.

Boala celiacă este, de asemenea, cunoscută sub numele de enteropatie sensibilă la gluten și o boală inflamatorie autoimună care afectează intestinul subțire. Studiile arată că aproximativ 1 din 250 de persoane din SUA suferă de această boală. S-a dovedit că regimul alimentar a reversat majoritatea efectelor acestei boli. Pacienții sunt testați serologic pentru anticorpi împotriva transglutaminazei, endomiziului și gliadinei.

Boala celiacă ascunsă, cu foarte puține sau fără simptome este, de asemenea, obișnuită. Mulți pacienți care s-au identificat ca având boala celiacă, în studiile de seroprevalență nu au prezentat simptome ale bolii. Cu toate acestea, pacienții asimptomatici au un risc egal pentru complicațiile legate de boala celiacă. Prin urmare, persoanele cu antecedente familiale de enteropatie sensibilă la gluten sunt supuse unui risc genetic.

Diagnosticarea și tratamentul în timp util a acestei boli,  este esențială pentru prevenirea celor mai grave consecințe, cum ar fi osteoporoza și chiar cancerul. Boala celiacă este aproape întotdeauna asociată cu anemia. Aproximativ 50% dintre pacienții cu enteropatie sensibilă la gluten sunt anemici. Deficitul de fier este foarte frecvent la persoanele cu această boală, deoarece fierul este în mod normal absorbit în intestinul subtire proximal. Un deficit de folat și vitamina B12 poate fi, de asemenea, prezent, dar acest lucru, este mai puțin obișnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *