Smart21 PRAHOVA Anvelopele de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă în județul Prahova

Anvelopele de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă în județul PrahovaIPJ Prahova sfătuiește conducătorii auto să folosească cauciucurile de iarnă pe drumurile publice.

Condițiile rutiere în timpul iernii, mai ales  în zonele montane ale Europei, în special în locurile în care se desfășoară sărbătorile de iarnă, devin mult mai complicate. Reducerea stratului de zăpadă și formarea gheții pe drumuri în acest moment, este un fenomen comun. Drept urmare, suprafața anvelopei de vară se deteriorează. De aceea, Poliția Română impune folosirea anvelopelor de iarnă.

Unele țări solicită șoferilor să utilizeze întotdeauna anvelope de iarnă în anumite momente ale anului. În alte țări, necesitatea de a se utiliza nu se produce decât în anumite condiții rutiere. Oriunde te-ai afla în Europa, există o recomandare.

Ca o alternativă la anvelopele de iarnă, anvelopele de vară pot fi utilizate împreună cu lanțurile de zăpadă. Lanțurile trebuie montate pe cel puțin două roți motrice. Cu toate acestea, lanțurile sunt permise numai dacă drumul este complet acoperit de zăpadă sau gheață.

Prin urmare, dacă ai instalate anvelope de vară pe autovehicul, atunci ar trebui să ai cu siguranță și lanțuri antiderapante în portbagaj în timpul călătoriilor lungi.Anvelopele de vară sunt interzise în majoritatea țărilor din Europa de Est – România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Turcia, Germania, Olanda și Portugalia.

Poliţia Română recomandă, de asemenea, ca pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, şoferii să păstreze  o anumită distanţă faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă și în orice situație.
De asemenea, se recomandă folosirea luminilor de întâlnire  pe timpul zilei, așa cum este și legal, de altfel, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Încearcă să menții în permanență curățate, farurile laterale ale autovehiculului, să asiguri buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi să folosești corespunzător instalaţia de ventilaţie sau  climatizare.

Trebuie știut că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate și cu dispozitive antiderapante, mai exact lanțuri.
Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă, în acest caz, reținându-se și certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberând în locul ei o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *